Este medierea penală constituțională?

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 17 mai , 2016

Iata o intrebare care planeaza inca de la reglementarea actuala a medierii infractiunilor. Dar chestiunea nu este numai o simpla intrebare ci si o problema de drept penal.

Aceasta problema de drept face si obiectul dosarelor 1041D/2015 si 1186D/2015 aflate pe rolul Curtii Constitutionale a Romaniei si vor fi puse in discutie marti 24 mai 2016.

Exceptiile de constitutionalitate au fost ridicate in dosare penale in care s-au depus acorduri de mediere intre inculpati si persoanele vatamate. Intr-unul din dosarele penale am avut eu insumi calitatea de mediator, desfasurand medieri intre inculpati si persoanele vatamate, intelegeri amiabile prin care s-au reparat prejudicii materiale si morale si astfel s-au incheiat acorduri de mediere cu unii dintre incupati si unele dintre persoanele vatamate.

Si la acele cazuri ca deasemeni la toate medierile  desfasurate in cadrul biroului nostru, cel mai important aspect pus in discutie si analizat (cu inculpatul si persoana vatamata in sedinte separate de cele mai multe ori) este interesul victimei precum si protectia si sprijinul oferit acesteia in recuperarea prejudiciilor materiale si morale, existand vointa faptuitorului in acest sens.

Punerea in valoare a dreptului victimei la repararea prejudiciului si la evaluarea daunelor morale precum si plata efectiva si imediata a acestor prejudicii de catre faptuitor prin mediator, reliefarea intereselor victimei precum si analiza conflictului si implicatiile acestuia in latura psihologica a situatiei provocata de fapta penala, analiza efectuata in discutiile cu un mediator, sunt linii directoare in medierea penala si ating cu succes finalitatea justitiei restaurative, justitie incidenta in Romania odata cu intrarea in vigoare a Noilor Coduri in domeniul penal.

Daca la acest moment medierea penala este constitutionala in Romania eu nu stiu, astept cu interes deliberarile Curtii Constitutionale, stiu insa in mod cert ca medierea penala este o normalitate si reprezinta o necesitate pentru societatea romaneasca.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

One Response to Este medierea penală constituțională?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București