Odata cu adoptarea metodelor si procedurilor alternative de solutionare a conflictelor, justitia din statele americane a cunoscut schimbari majore atat in ceea ce priveste numarul litigiilor care se solutionau pe cale judiciara, cat si in ceea ce priveste mentalitatea cetatenilor despre un management corespunzator, eficace si benefic la conflictului lor.
Un management de conflict eficace si corespunzator presupune o etapizare a solutionarii acestuia. In principal etapele de management ale unui conflict sunt negocierea directa a celor din conflict, negocierea mediata a conflictului, arbitrajul ori instanta de judecata – ca ultima cale de transare a conflictului. Trecerea prin fiecare etapa de management presupune o incercare serioasa de solutionare a litigiului. Negocierea directa si negocierea mediata cere deasemeni o implicare activa si personala a fiecarei parti din conflict, in analiza conflictului si analiza unei solutii potrivite pentru solutionarea amiabila a conflictului.
In SUA, metodele ADR, dar in special medierea, atunci cand au fost institutionalizate si atunci cand au fost incurajate si promovate atat de statul legiuitor cat si de instantele competente, prin judecatori si prin avocati, au avut efectele scontate si rezultatele s-au concretizat in solutii amiabile la un numar mare de conflicte. Consumarea cu scucces a etapelor de negociere directa si negociere mediata, excludeau etapa de arbitraj ori judecata in instanta.
In acest context, instantele de judecata aveau pe rol – in marea majoritate – cauze complexe, care implicau mai multe parti, mai multe probleme juridice, cauze care puteau fi cu greu mediate. Instantele au inceput astfel sa aiba pe rol din ce in ce mai putine dosare, conflictele fiind solutionate extrajudiciar mai ales prin mediere.
Dintre toate metodele de solutionare alternativa a conflctelor medierea s-a dezvoltat cel mai bine, si a avut un succes considerabil. Acest lucru si datorita informalitatii procedurii si personificarii ei in functie de caz si de mediator. Medierea in SUA are loc de obicei cu cateva luni inaintea derularii unui proces judiciar, timp in care partile, asistate de mediator, cauta solutii si impreuna concept un plan de management la conflictului lor. In cazurile complexe co-medierea este varianta aleasa de parti pentru un proces de mediere cu sanse sporite de reusita.
In ceea ce priveste numarul proceselor civile din SUA, in 1962, 11,5% din cazurile civile federale au mers in instanta, dar în 2002 acest număr a scăzut la doar 1,8%. În departamentul Multnomah, în ultimii șase ani, doar 0,68% din cazuri civile au fost rezolvate prin instanta de judecată. Statistica este similara în instanțele de stat și federale din întreaga țară potivit idahobusinessreview.com. Deasemeni in SUA se observa si un alt fenomen, acela al desfiintarii de instante de judecata, atat din motive financiare, cat si din motive de diminuare considerabila a cauzelor supuse judecatii.[1]
Observam ca eficacitatea metodelor alternative de solutionare amiabila a conflictelor are nevoie de timp pentru a se impune, iar pentru a se impune trebuie sustinuta de state prin stimulente financiare si incurajarea in orice fel a cetatenilor in folosirea acestor metode.
Romania face pasi repezi in implementarea metodelor alternative de solutionare a litigiilor, in special a medierii, fiind metoda cea mai de succes si in SUA si in tarile vest europene. Recenta reglementare a sedintei preliminare de mediere, in care partile impreuna cu un mediator evalueaza posibilitatea unei solutionari pe cale amiabila, deschide drumul unei abordari corecte in ceea ce priveste un management avantajos al conflictului lor. Cu alte cuvinte, negocierea directa si negocierea mediata, doua etape foarte importante care erau sarite de sistemul de justitie roman, au fost din nou puse in prim plan, avantejele acestor etape putand fi cuantificate in cativa ani.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.