Dovada stingerii unui conflict penal

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 11 octombrie , 2016

Sunt sunat la aproximativ 3 luni de la inchiderea unei medieri penale de catre persoana vatamata a infractiunii de inselaciune. In cadrul acelei medieri care adurat aproape 4 luni de zile, persoana in cauza a recuperat cu greu de la inculpat prejudiciul in cuantum de aproximativ 2.000 euro. S-a depus acordul de mediere la dosar, judecatorul a dispus incetarea procesului penal.

Rezultatul de dincolo de mediere: la cateva luni dupa masura incetarii procesului penal inculpatul ii trimite din inchisoare (este in cursul executarii unei condamnari mai vechi) o scrisoare olografa formata din 3 pagini persoanei vatamate. In scrisoare inculpatul isi cere din nou scuze persoanei vatamate, ii multumeste ca a acceptat medierea, ca l-a iertat. Tot in scrisoare ii povesteste acelei persoane vatamate ca inchisoarea l-a deformat ca persoana, ca are o familie pentru care lupta, ca isi doreste sa fie reintegrat in societate cand iese din executarea pedepsei dar ca nu stie in ce fel va putea fi vreodata integrat avand in vedere societatea romaneasca de azi. II povesteste persoanei vatamate conditiile precare de detinere. In final ii multumeste inca odata pentru intelegerea de care a dat dovada in cadrul medierii aratandu-si regretul faptei.

Persoana vatamata ma suna sa imi spuna de scrisoare, si de faptul ca a primit cu bucurie acele ganduri frumoase din partea inculpatului, si ca intradevar l-a iertat si se bucura de atitudinea lui de regret privind fapta.

Imi aduc aminte ca in timpul medierii persoana vatamata nu mai putea dormi noptile, era nelinistita, ma suna des, era complet debusolata si nu mai spera sa isi recupereze vreodata banii, pentru ea o suma mare. Iata ca in final si-a recuperat si banii si linistea, traind o stare de multumire si de impacare cu ea dar si cu inculpatul.

Este o veritabila mediere penala, un conflict penal stins total si definitiv, un veritabil proces restaurativ implinit cu succes in cazul respectiv.

Medierea penala este despre oameni. Si inculpatii sunt oameni.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București