Dosarul de mediere din săptămâna a II-a a lunii Noiembrie

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 14 noiembrie , 2014

Asa cum v-am promis, revin cu speta de mediere cea ma interesanta a saptamanii ce tocmai a trecut.

Cu o vreme mohorata si cu cateva dosare de mediere mai dificile, am reusit sa imi fac timp sa expun sumar si speta care m-a provocat cel mai mult aceasta saptamana.

Speta penala – tentativa de furt. Conflict legat de incercarea de a fura dintr-o locuinta, furt esuat si ramas in stare de tentativa.

Parti – 3 suspecti si o persoana vatamata.

Conflictul s-a ivit vara ce tocmai a trecut, cei trei suspecti au escaldat gardul casei si au incercat sa intre prin fortarea unui geam. Fapta a fost urmarita de un vecin care a apelat la organele de politie, si astfel furtul nu s-a mai produs, ramanand in stare de tentativa, pedepsibila conform normelor penale in vigoare.

Cum la infractiunea de furt este posibila impacarea, si deci si medierea, faptuitorii imi solicita medierea situatiei, se semneaza contractul de pregatire a medierii – spre sfarsitul lunii octombrie. Se trimite invitatia la mediere catre persoana vatamata  – proprietara imobilului.

La 4 zile de la expedierea invitatiei la mediere sunt sunat de catre persoana vatamata, invitata la mediere, si imi spune ca de principiu ar fi de acord cu medierea, insa nu poate veni la data si ora stabilita de mine. Fixam de comun acord o alta data si ora, la care ne si vedem si mediem problema. O doamna deschisa medierii, cooperativa, colaboranta privind o solutie amiabila, foarte interesata de aceasta procedura. Foarte mirata ca exista in Romania (ea stand in strainatate 5 ani de zile, fiind restabilita in tara de cativa ani) o procedura care sa vina in protectia si sprijinirea victimelor atat in ceea ce priveste recuperarea pagubelor dar si in ceea ce priveste contactul mijlocit de mediator cu faptuitorii. Astfel, pe drept cuvant, ma considera pe mine ca mediator drept  un „zid” necesar si binevenit intre ea si faptuitori, ea nevrand sub nici forma sa ia legatura, sa vorbeasca ori sa ii vada pe acestia in mod direct.

Dupa discutia despre mediere, ca proces si procedura precum si efecte, avand acceptul medierii, am trecut la discutii despre socul emotional suferit, ce s-ar fi intamplat daca era copilul acesteia acasa si ce soc ar fi suferit acesta,  pagubele efective, punctul ei de vedere privind reabilitarea lor in fapt (nu cea de drept), modul in care au fost educati si crescuti, modul in care parintii platesc oalele sparte de odraslele lor (aveau toti 3 intre 20-30 de ani) , modul in care un parinte trebuie sa aiba grija de gasca in care intra copilul lui. Deasemeni s-a discutat despre oportunitatea medierii, mai ales datorita faptului ca rude si avocati de-ale inculpatilor au incercat o impacare directa venind la domiciliul persoanei vatamate, aceasta refuzand sa le deschida de fiecare data cand veneau la ea. Medierea a fost procedura care a tentat-o si a gasit-o fiind foarte utila, in ceea ce o priveste.

Dupa toate discutiile din mediere, si avand si punctul de vedere si oferta faptuitorilor (eu discutand cu acestia in prealabil) , persoana vatamata a concluzionat ca solutia finala o va multumi daca : se va plati paguba materiala asa cum reiese din dosarul penal, se vor plati daune morale, dar si daca vor plati costul unei instalatii de alarma cu videorecorder. Motivarea, desi nu era necesara, a fost acceea ca pe viitor, daca acesti hoti nu vor mai veni, altii care vor veni, daca acest necaz se va mai intampla, sa fie surprinsi de camerele video puse din banii altor hoti……

Faptuitorii au agreat solutia propusa, s-a stabilit cuantumul celor cerute si s-a redactat acordul de mediere, cu fiecare dintre cei 3 faptuitori, acorduri depuse la dosarul instantei de judecata impreuna cu procesul verbal de inchidere a medierii. Instanta a luat act de intelegerea patilor din mediere transacrisa in acordul de mediere si a dispus imediat incetarea procesului penal fata de toti cei trei. Imediat si de drept s-a dispus si incetarea arestului preventiv, toti trei fiind in detentie preventiva inca din luna august, imediat dupa savarsirea faptei.

Un caz solutionat in mai putin de 3 saptamani, un caz clasic de mediere a unui furt, insa motivarea persoanei vatamate cu sistemtul de supraveghere m-a facut sa ma gandesc la urmatorul lucru – cand vreodata persoana vatamata putea sa le ceara hotilor, direct, ca acestia sa ii plateasca sistemul de supraveghere video la casa pe care acestia au incercat sa o fure? Cand vreodata persoana vatamata a vorbit atat de detasata despre situatia creata de fapta celor trei, atingând si zona emotionala, si zona pecuniara, si zona morala si zona legala a situatiei?!

Am ramas placut surprins de atitudinea persoanei vatamate fata de mediere, de increderea in actul de mediere, si mai ales de increderea in mine.

La final, mi-a spus  – „Multumesc de mediere, domnule Dorin Ilie!”

O multumire nemaiprimita pana azi, am inceput weekendul cu bine!

 

Spor in cele bune tuturor!

ILIE DORIN,

Mediator autorizat.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București