Dosarul de mediere al săptămânii I din Noiembrie.

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 07 noiembrie , 2014

M-am gandit, am planificat si decis ca incepand din noiembrie 2014 sa ofer publicului, saptamanal,exemplul unei spete rezolvate in acea saptamana in biroul nostru de mediere – DORIN ILIE- cu sediul in str TUDOR ARGHEZI NR 26, Sector 2, Bucuresti. Speta rezolvata se va exemplifica sumar, cu detalii care sa nu aduca atingere regimului de confidentialitate al procesului de mediere.

Este o idee noua, nici un mediator nu mai are acest demers pe agenda lui, si din acest motiv doresc sa fiu cat mai obiectiv, aratand publicului larg ce inseamna de fapt medierea si un proces de mediere, si ce rezultate poate avea.

Dosarul de mediere al sapatamanii I din Noiembrie:

Speta civila, succesorala.

Obiectul conflictului – o garsoniera de 37 mp.

Parti – sotia si fiica (cu alta mama) defunctului.

Conflictul s-a ivit in procedura notariala, notarul suspendand procedurile notariale de succesiune pana la solutionarea conflictului prin instanta ori prin mediere.
Avocatul, colaborator al biroului nostru de mediere, „a adus” conflictul la mediere.
S-au demarat procedurile de mediere prin – Contract de pregatire a medierii, Invitatie la mediere, discutii preliminare despre mediere si efectele acordului de mediere succesorala. S-a fixat data si ora sedintei de mediere.
La sedinta de mediere s-au prezentat partile- fiica defunctului asistata de avocat, si mama vitrega a acesteia/sotia defunctului insotita de o ruda de gradul II, jurist. Dupa discutia preliminara privind stadiul conflictului si stadiul procedural al medierii s-a intrat in medierea de fond.

Medierea de fond a presupus etalarea unor informatii necunoscute de catre fiica, in ceea ce priveste momentul achizitiei garsonierei si aportul financiar de la data achizitiei, informatii puse la dispozitie abia acum de mama vitrega. Dupa anumite discutii privind situatia si conflictul, si atunci cand ambele parti si asistentii lor au inteles situatia, eu ca mediator am ridicat discutiile la treapta de negociere pe solutii efective. Negocierea de solutii in mediere, este o etapa ce vine doar dupa analiza si intelegerea conflictului/situatiei, nu numai de catre mediator ci de catre toti care stau la masa de mediere – parti si asistenti.

Solutiile propuse de fiica – sa i se dea contravaloarea partii ei din garsoniere, parte ce i se cuvine in temeiul legii prin cota dispusa de codul civil. Suma ceruta 7.000 de euro.

Solutiile popuse de mama vitrega, in varsta de 64 de ani: – a iterat ca nu are bani sa ii dea fiicei, a recunoscut cota acesteia, spunand insa ca ea nu doreste decat sa fie lasata sa isi duca batranetile in liniste si pace in garsoniera, neavand alt loc unde sa locuiasca. Avand o pensie mica nu are cum sa faca rost de 7.000 de euro. O propunere ar fi un credit mai mic de aprox 3000 de euro si o esalonare pe aprox 2 ani a sumei restante, 4000. O alta propunerea dumneaei, mai sustenabila pentru ea, ar fi ca ea sa fie lasata in garsoniera cu folosinta viagera,  si apoi garsoniera sa revina in totala proprietate fiicei vitrege. Cu alte cuvinte, mama vitrega a propus ca ea sa aiba un uzufruct viager asupra garsonierei, iar fiica sa aiba nuda proprietate pana la data decesului mamei vitrege, data la care va avea deplina proprienate – nuda proprietate + dreptul de uzufruct, si deci si de folosinta.

Din punctul fiicei de vedere ultima propunere, dupa ce a fost discutata, a fost cea mai sustenabila si cea mai avantajoasa, ea fiind interesata si de bunul trai al mamei vitrege, si neavand nici un interes financiar imediat.

Solutia agreata si transcrisa in acordul de mediere: – mama vitrega primeste in exclusivitate si totalitate dreptul de uzufruct viager, fiica primeste in totalitate nuda proprietate pana la stingerea uzufructului viager.

Este o solutie integrativa la conflict, castigul ambilor nefiind o pierdere pentru celalat, ci dimpotriva tot un castig. WIN-WIN-ul a fost atins cu finete si cu o intelegere fantastica intre cele doua parti, desi relatiile dintre ele si pe cand traia sotul/tatal, si dupa, nu au fost tocmai bune. Acum lucrurile s-au mai imbunatatit.

In aproximativ o ora si jumatate conflictul s-a solutionat, actele erau si semnate, urmand ca partile sa se intoarca la notar pentru a se finaliza procedura notariala legala.

Fata de rapiditatea solutionarii acestui conflict, nu imi pot imagina costurile de timp si bani in instanta. As face totusi o sumara comparatie: ca timp – procesul judiciar sa zicem ca ar fi durat minim 1 an, ca bani s-ar fi facut cateva expertize, onorarii avocatiale, taxe de timbru judiciar, probabil sume in jur de 2.000 de euro. La urma garsoniera, cel mai probabil, s-ar fi vandut la licitatie prin executor, ca fiecare parte sa isi ia banii ce i se cuvin conform cotelor legale. La licitiatie pretul ar fi fost cu mult sub cel al pietei de vanzare ordinare. Pierderi peste pierderi, stres si multa, foarte multa bataie de cap.

 

Medierea este cea mai buna metoda de solutionare a acestor litigii, exemplul il avem negru pe alb. Aceste litigii sunt cu mult mai mediabile decat sunt „judecabile”. Mai punem in ecuatie si o familie reunita si relatii cat de cat consolidate, ceea ce e foarte important din punctul meu de vedere. E foarte important sa vezi ca oamenii incep sa isi vorbeasca dupa ani si ani, si incep sa schimbe grimasa de pe fata lor cu un scurt zambet ori cu o fata mai luminoasa. Incep sa schimbe inclestarea cu o stare de linistire, de pace, de reflectie pozitiva.

 

Medierea, acest drept fundamental, este succesul tuturor partilor din conflict! Ce am scris mai sus ar parea o poveste pentru unii litigatori, este o poveste reala, si astfel de povesti reale, petrecute in biroul nostru de mediere, voi enumera, saptamanal, pe blog.

 

Cu multumiri,

ILIE DORIN,

Mediator.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București