Fara existenta unor reguli fundamentale oamenii si relatiile dintre ei ar fi intr-un haos personal si relational de nedescris. Fara existenta unor linii principiale, drumul vietii profesionale dar si personale ar fi un drum cu gropi, sinuos si fara nici o directie, un drum care nu duce de fapt nicaieri pentru ca nu are nici orizont nici borne. Principiile sunt liniile de baza ale unui drum, si toate la un loc au ca scop finalul drumului, destinatia ca scop.
Cand vorbim de o profesie, aceste linii sunt linii profesionale, si deci reguli de exercitarea a profesiei si de comportament in interiorul si exteriorul profesiei. Principiile profesionale trebuie sa conduca, sau mai bine zis sa aiba aptitudinea de a conduce spre scopul si menirea repectivei profesii in societate.
Am analizat nu demult subiectul increderii in mediatori si in mediere unde am expus ideea ca fara incredere nu se poate construi nimic atunci cand vorbim de o profesie liberala. Increderea ca ingredient indispensabil in orice act sau masura necesara a medierii. Principiile si increderea sunt doua maini ale aceleiasi persoane, profesionistul care trebuie sa le aiba sau sa le deprinda. Ele se completeaza si se intregesc reciproc, fiind baza evolutiei profesionale. Daca increderea este ceva care se construieste treptat, principiile insa trebuie avute ab initio si mentinute pe tot parcursul la o rigoare care trebuie sa fie standardul solid pentru acea profesie.
Principiile unui profesionist sunt dublate de principiile personalitatii sale. Vorbim deci de principii atat din domeniul profesiei in care isi desfasoara activitatea cineva dar si de principii personale ale acelui cineva, principii cu care trebuie sa vina “de acasa”. Toate concura si toate impreuna construiesc imaginea acelui profesionist. Bunaoara toate trebuiesc sa fie principii solide si reguli fundamentale pentru viata profesionala a unei persoane. O viata profesionala nu se termina cand pleci de la birou si nici nu incepe doar cand intri in birou. O viata profesionala este intr-un fel legata ombilical de viata personala. Un profesionist trebuie sa dea dovada si in timpul liber si in viata personala ca este un om principial. Pentru ca nu poti fi cand principial, cand neprincipial. Nu poti sa te dublezi: de luni pana vineri esto persoana, de vineri pana duminica esti alta persoana. Principiile sunt coloana ta vertebrala, si de continutul si vigoarea lor tine eticheta ta de profesionist.
Principiile personale sunt cele dobandite pe parcursul vietii pana intri intr-o profesie. Daca nu le ai pana atunci, la limita imposibilului sa le deprinzi dupa. Principiile profesionale le inveti la intrarea in respectiva profesie si le intaresti pe parcursul activitatilor aferente.
Toate principiile personale consta in onestitate, integritate, corectitudine, moralitate, punctualitate, demnitate, bunacredinta, respect si nu in ultimul rand respectarea cuvantului dat. Uneori acestea pot fi si principii profesionale. Toate principiile se leaga intre ele; nu poti sa spui ca respecti un om daca nu esti punctual, nu poti sa spui ca esti moral daca nu esti onest, nu poti sa spui ca iti respecti cuvantul dar nu esti de bunacredinta.
Principiile profesionale sunt acele care se refera la si deriva din profesia sau profesiile in curs de exercitare. In mediere neutralitatea, echidistanta, impartialitatea si confidentialitatea sunt principalele principii fara de care nu poate decurge o mediere si fara de care un mediator nu poate desfasura o mediere. Pentru ca o mediere sa fie in parametri legali, mediatorul trebuie sa respecte aceste principii de baza.
Toate aceste principii de mai sus reprezinta in fapt linii rosii peste care nu se trece. Nu poti spune ca esti onest mai putin ieri si mai mult azi, nu poti spune ca fata de o persoana iti respecti cuvantul dat si fata de o alta nu iti respecti cuvantul, nu poti spune ca fata de cineva este de bunacredinta si fata de altul esti de reacredinta. Orice nerespectare a unui principiu, fie cat de mica, inseamna de fapt ca tu nu ai acel principiu. Poate ca incerci sa il mimezi sau sa te convingi tu ca il ai, dar acel principiu nu exista. Orice principiu ramane principiu atat timp cat nu il incalci. Orice abatere de la un principiu iti anuleaza acel principiu si nu il mai ai. De pilda daca esti procuror si integritatea se masoara in a iti face treaba fara sa te abati de la indatoririle legale, si tu ai luat o singura data mita (cazurile notorii sunt cazuri personale si nu se generalizeaza) este clar ca ai pierdut eticheta de integritate si acest principiu nu a mai fost in “tolba” ta profesionala. Si nu e vorba daca te va prinde cineva sau se va descoperi fapta. Aici este vorba strict de principii si nu de fapte. Vorbind de principii, tu nu mai ai integritate, si nemaiavand integritate, odata cu ea au pierit si celelalte: demnitatea, bunacredinta, respectul. La fel cum principiile lucreaza impreuna spre conturarea unei persoane ca fiind solida in gandire si principii, la fel ele se destrama doar daca nu s-a respectat unul.
Princpiile ne guverneaza si relatiile dintre noi. Fara aceste reguli fundamentale relatiile umane ar fi in declin si ar pluti in derizoriu. De aceea unele relatii chiar sunt derizorii, pentru ca nu au principii, nu au reguli care sa fie respectate. De exemplu o relatie de casatorie unde principiile fidelitatii sau intrajutorarii nu sunt respectate, este o casatorie in declin sau in derizoriu si sotii se cearta, se despart, se reimpaca, plutesc in deriva unei furtuni, si in final nu ajung la destinatia si scopul casatoriei: fericirea si pacea unui camin conjugal. De seameni o relatie de cuplu sau chiar prieteniile din afara unui cuplu, trebuie construite pe baza unor principii, pentru ca altfel nu dureaza si nu pot fi numite prietenii ci plutesc in voia unei sorti fatale, adica unei sorti care va sugruma acea relatie. Linia rosie fixata de prieteni trebuie sa fie bine conturata ca altfel sa se stie foarte bine cercul in care se invarte acea prietenie si zona/perimetrul in care acea prietenie nu mai este si se anuleaza prin depasirea liniei.
O mentiune importanta ar fi ca exista principii fundamentale-absolute si principii relative. Orice nerespectare a unui principiu fundamental anuleaza integral orice relatie profesionala sau personala, principiile relative doar afecteaza o relatie si pot fi reparate, pot fi repuse in discutie, reconturare, pot fi intarite. In general principiile naturale si legale ale relatiilor si ale unei profesii sunt principii absolute, iar principiile relative sunt mai mult cele conventionale. Din acest motiv principile relative pot suferi modificari in timp, fiind modificate de cei care si le-au impus in relatia lor. Odata cu evolutia relatiei evolueaza fara dar si poate si principiile, regulile de baza ale relatiei.
In definitiv principiile personale si profesionale sunt cele mai mari comori ale unei persoanei ori ale unui profesionist. Un om cu principii este printre cei mai scumpi oameni. In lumea contemporana principiile si respectarea lor a devenit pentru multi o chestiune secundara. Cultivarea principiilor este o cautare a esentelor si a lucrurilor care fac persoana sa evolueze, fie ca vorbim de viata personala, fie ca vorbim de viata si evolutia profesionala.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.