Definitii ale Medierii

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 11 februarie , 2013

Medierea este un proces confidential in care o terta persoana neutra si independenta asista partile unui conflict sa negocieze si sa ajunga la o solutie privind acel conflict. Mediatorul nu poate impune o decizie, ci doar prin facilitarea dialogului si tehnicile de mediere folosite este in masura sa asiste partile in explorarea problemelor pe fondul lor, si astfel acestea sa ajunga la cele mai bune decizii posibile pe care circumstantele cazului le permite. (Insititutul de Mediere si Arbitraj Australia)

Medierea reprezinta o alternativa la procesul judiciar sau arbitral in care partile isi dau acordul sa participe la un proces informal si nonjudiciar unde o parte neutra faciliteaza ajungerea la o solutie.(Stan Abrams profesor de drept in Beijing)

In procedura medierii, un intermediar neutru, mediatorul, ajuta partile sa ajunga de comun acord la o intelegere satisfacatoare privind conflictul lor. Medierea este o procedura eficienta care mentine relatiile dintre parti. Este o procedura voluntara controlata de parti si asistata de mediator. Spre deosebire de judecator si arbitru, mediatorul nu ia decizii in numele partilor. Medierea este o procedura confidentiala bazata pe interesele partilor.(WIPO)

Medierea poate fi inteleasa ca o negociere asistata. Negocierea asistata poate fi inteleasa printr-un proces de comunicare privind un posibil acord. Medierea este asadar un proces de comunicare asistat in vederea ajungerii la un acord. (Jim Melamed, Mediator)

Medierea este in esenta dialog si negociere cu implicarea unei terte parti neutre. (Christopher W. Moore, The Mediation Process).

Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. (Legea romana a Medierii nr 192/2006)

 

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București