Medierea conflictelor de familie include si medierea situatiilor cand parintii divorteaza ori se despart (atunci cand nu au fost casatoriti) si isi disputa custodia copilului. Conflictul legat de conditiile in care fiecare parinte isi extercita drepturile si obligatiile parintesti este dirijat de catre normele legislative spre solutionarea amiabila in principal, si doar daca partile nu se inteleg, judecatorul ramane singura si ultima solutie.
Cf art 263 din Codul Civil, Cap Despre Familie, alin 2 : pentru rezolvarea cererilor care se refera la copii, autoritatile competente (instantele de judecata, autoritatile tutelare, directiile privind protectia copilului , parchetele) sunt datoare sa dea toata indrumarile necesare pentru ca partile sa recurga la metodele de solutionare a conflictelor pe cale amiabila. In Romania medierea este cea mai cunoscuta si avantajoasa metoda de solutionale amiabila a unui conflict, in special cele de natura familiala unde relatiile dintre persoane pot gasi mai usor o rezolvare prin mediere, prin discutii cu mediatorul, in vederea gasirii unor solutii la conflictul, situatia in care se afla.
In Romania situatia privind custodia comuna a copilului este in plina tranzitie. Daca pana la Noul Cod Civil din 2011 copilul era atribuit doar unuia din parinti, in special mamei, dupa intrarea noului Cod in vigoare, custodia comuna a inceput sa devina regula in domeniu, avand in vedere si luand in considerare in primul rand INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI.
Greutatea stabilirii conditiilor unei custodii fizice comune vine mai ales de la gradul si intensitatea conflictului dintre parinti din momentul despartirii. Conflictul personal dintre parinti, din moment ce nu se solutioneaza amiabil si escaladeaza mereu si mereu cu termene in judecata ori diverse amentintari chiar si dupa declararea judecatoreasca a divortului, inglobeaza si problema copilului. Conflictul privind copilul nu este privit ca un conflict separat, parintii nefocusandu-se separat pe un astfel de conflict, ci inglobeaza problema ca si cum copilul ar apartine unuia sau altuia in mod categoric ori natural, desi natural e al amandorura. Astfel copilul nu mai primeaza, ci primeaza doar cine il va avea, cine va avea grija de el, „nedemnitatea” parinteasca pusa in discutie de parinti fiind printre discutiile asupra custodiei copilului.
Conditiile si relatiile de viata se schimba si natura relatiilor se schimba. Parintii vor trebui sa gaseasca maturitatea si intelepciunea de a privi in mod separat problema custodiei comune, doar incepad de la acest pas si moment vor putea pasi spre o solutionare amiabila a acestei probleme.
In mediere, focusarea pe conflictul privind copilul este disociata de alte puncte de discutie, atunci cand sotii ori parintii isi disputa si divortul si partajarea bunurilor comune. Separarea problemelor si segmentarea situatiilor va clarifica si pentru parinti situatiile care se vor analiza in mediere. Desi acelasi proces de mediere, discutiile pentru divort reprezinta un segment din mediere, discutiile despre custodia comuna sunt un segment de mediere, discutiile privind partajul bunurilor sunt un segment de mediere. Este foarte importanta separarea deoarece de aici intervine focusarea mediatorului si a partilor pe probleme seprate si doar astfel se poate face o analiza de conflict benefica ulterioarelor discutii din mediere.
Costodia comuna fizica se refera la dreptul parintilor de a avea legaturi egale cu copilul in ceea ce priveste timpii cu care sta la fiecare. Astfel, parintii pot prin mediere, sa isi ofere dreptul de a sta fiecare cu copilul jumatate din luna, ori pot stipula ca 1/3 luna sa stea la tatal, 2/3 din luna sa stea la mama, in acest interval putand lua legatura prin telefon ori internet cu parintele la care nu sta.
Custodia comuna fizica cea mai importanta pentru copil, desi greu dar nu imposibil realizabila in practica, este ca uneori, la un interval de aprox 2 ori pe luna copilul sa se intalneasca cu ambii parinti, intr-un loc de joaca, intr-o vacanta comuna, intr-o iesire comuna in oras. Legea urmareste protejarea dezvoltarii normale psiho-sociale a copilului, acest va trebui sa resimta cat mai putin despartirea parintilor pentru a nu il afecta. In timp, parintii pot ajunge si la acest moment de timp comun petrecut impreuna cu copilul lor, insa doar dupa ce stresul emotional al despartirii a disparut si relatiile interpersonale sau re-asezat in noua forma.
Custodia comuna fizica stabilita prin mediere are avantajul ca parintii o pot conveni – prin planul parental – in forma si conditiile dorite si discutate de ei impreuna cu mediatorul.
Discutiile din mediere au rolul de a stabiliza dialogul dintre parinti, si de a genera un cadru de optiuni si solutii, luand in considerare conditiile puse si discutate de fiecare parinte.
Un studiu despre custodia fizica comuna concluzioneaza urmatoarele
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.