Cum defineste Directiva Europeana 52/2008 medierea si mediatorul?

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 14 august , 2013

Uniunea Europeana sprijina si promoveaza metodele de solutionare amiabila a litigiilor, in special medierea, ale carei rezultate pot fi obtinute cu usurinta daca statele incurajeaza folosirea acestei metode si mentinerea unor standarde ale serviciilor oferite de catre mediatori.

Vizand in special modificarile legislative aduse la Legea Medierii din ultima perioada  privind sedinta de informare efectuata doar de catre mediatori autorizati, informarea generala obligatorie a juristilor catre clientii lor in sensul recomandarii medierii, cat si initiativele legislative care doresc a identifica avocatii cu mediatorii doar prin efectul unei legi – de drept, avocatii nefiind nici de drept si nici de fapt mediatori, am extras din cuprinsul Directivei pasajele esentiale cu privire la principiile medierii si principiile profesionistului in mediere – mediatorul.

Din cuprinsul Directivei, Art. 3 aflam cum este definita medierea si cum este definit  un mediator:

(a) mediere înseamnă un proces structurat, indiferent cum este denumit sau cum se face referire la acesta, în care două sau mai multe părti într-un litigiu încearcă, din proprie initiativă, să ajungă la un acord privind solutionarea litigiului dintre ele, cu asistenta unui mediator.

(b) mediator înseamnă orice tert chemat să conducă procesul de mediere într-o manieră eficace, impartială si competentă, indiferent de denumirea sau de profesia tertului în statul membru respectiv si de modul în care tertul a fost numit sau i s-a solicitat să efectueze medierea.

Referitor la calitatea medierii si a standardelor in mediere Directiva dispune la Art 4 :

(2) Statele membre încurajează formarea initială si continuă a mediatorilor pentru a asigura efectuarea unei medieri eficace, impartiale si competente fară de părti.

 

 

Deasemeni RECOMANDAREA NR. R. 19 (99) A COMITETULUI DE  MINIŞTRI CĂTRE STATELE MEMBRE CU PRIVIRE LA
MEDIERE ÎN CHESTIUNI PENALE in preambulul sau, specifica aspecte privind standardele medierii „recunoscând că medierea presupune abilităţi speciale şi necesită coduri de practică pregătire acreditată”.

Tot privitor la standarde, aceasta Recomandare contine dispozitii speciale la Art V.1 – 20. Serviciile de mediere trebuie să aibă suficientă autonomie în îndeplinirea îndatoririlor pe care le au. Trebuie stabilite standarde privind competenţa şi norme etice, ca şi proceduri de selectare, pregătire şi evaluare a mediatorilor; 26 Procesul de mediere trebuie să se desfăşoare într-o manieră imparţială; 

VI. Promovarea continuă a medierii dispusa de aceasta RECOMANDARE
33.Trebuie să existe o consultare constantă între autorităţile justiţiei penale şi serviciile de
mediere pentru dezvoltarea unei înţelegeri comune.
34.Statele Membre trebuie să promoveze cercetarea şi evaluarea medierii în cazurile penale.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București