Continuarea sau nu a căsătoriei? Ce rol are mediatorul?

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 05 august , 2015

Casatoria dincolo de certificat este o relatie de afectiune, prietenie, respect si bunavointa. Intrajutorarea este de asemeni unul din principiile si temeiurile relatiei dintre cei doi.

Relatia de casatorie este si o relatie sfintita atunci cand este consfintita in fata altarului. Este cea mai stransa legatura care poate exista intre doi oameni pe pamant. Taria acestei legaturi este data de forta si gradul dragostei si respectului dintre cei doi. Cu cat prietenia, iubirea si respectul celor doi sunt mai mari cu atat legatura este mai puternica si ei nu au nici o problema, nici o disputa, nici un conflict care sa le zdruncine aceasta relatie de soti. In mod invers, cu cat prietenia, iubirea si respectul dintre cei doi au un grad mai scazut cu atat apar disputele, conflictele, tot felul de chestiuni mici si mari care zdruncina insasi relatia de casatorie.

In acest zona a unei prietenii, iubiri si a unui respect cu un grad scazut, relatia de casatorie nu mai este o relatie de prietenie, de iubire, de afectiune, si nu mai este reperata de sentimente pozitive, ci este inundata de sentimente negative. Neincredere, suspiciuni, irascibilitati, nervozitati, minciuni, apar in timp si cresc in timp intre cei doi ajungandu-se la momente in care casatoria celor doi se clatina.

Astfel apare in gandul unuia, altuia sau amandorura intrebarea daca acea casatorie se mai merita? Mai are rost continuarea casatoriei? Apare gandul divortului. Despartirea si ruperea relatiei pare aproape.

Continuarea sau nu a casatoriei este o intrebare care incepe sa il macine pe sotul care se simte mai neglijat, mai mintit, poate inselat, marginalizat.

Continuarea sau nu a casatoriei are repercursiuni diverse. In familia extinsa, intre colegii de munca, in viitor (exista un fel de stigmat social pentru cei divortati pe care eu nu il inteleg, dar  cred ca vine din zona conservatorismului si a traditionalismului), si in relatia cu copiii, daca acestia exista.

Negarea acestei probleme nu este o solutie. Fiind o problema foarte serioasa, si modul de rezolvare trebuie sa fie pe masura de serios. Negarea sau minimalizarea problemei poate fi inca un efect negativ la situatie. Astfel se antreneaza o avalansa de acumulari negative care duc unori la disperare.

Continuarea sau nu a casatoriei apare ca o dilema care consuma sotul sau sotii care se gandesc la acest pas. Consumul pshilogic aduce stari de anxietate, neliniste, separare, interiorizare, si deseori se poate observa o retragere a sotilor, o ruptura mai mica sau mai mare a comunicarii dintre ei.

Sotul pus in aceasta dilema apeleaza la sfatul prietenilor, familiei, preotului, psihologului, si isi pune problema in fel si chip gandindu-se cel mai mult la „cum va fi dupa?”. Intrebarea in continuare il macina si sfaturile primite la fel.

Este destul de clar ca in acest moment casatoria se clatina, si continuarea sau nu a acestei relatii conteaza foarte mult de atitudinea ambilor in acest „clatinis”.

Ajutorul unui specialist este primordial si absolut necesar. Nu mizez pe sfatul unui prieten, ci mai mult mizez pe sfatul unui specialist care a mai avut de a  face cu astfel de cazuri ori care cunoaste bine situatia respectiva in ansamblul ei, in primul caz un psiholog, in al doilea caz un preot duhovnic. In toate aceste cazuri totul se rezuma la sfaturi si linii de principiu care pot fi urmate de sotul in dilema. Dar acesti doi specialisti se refera doar la persoana care are aceasta intrebare de a continua sau nu casatoria si sfatul i se atribuie ei doar din perspectiva relatata de ea. Se prea poate ca amanunte ale situatiei matrimoniale la respectivul moment ori trecute, sa fie nestiute de psiholog sau preot, neaduse la cunostinta din neglijenta ori poate din considerarea ca neimportante ale unor aspecte care se dovedesc a fi importante.

Un alt specialist la care poate apela sotul care are in gand dilema continuarii casatoriei este mediatorul de conflicte familiale, care poate media conflictul legat de continuarea casatoriei in baza art 64 alin 1 din Legea Medierii nr 192/2006. Mediatorul se deosebeste de psiholog ori preot prin aceea ca sedintele de mediere nu analizeaza doar punctul de vedere al celui in dilema, medierea nu are loc doar cu el, ci mediatorul aduce la o masa confidentiala de discutii si sotul celalalt. Discutiile pot fi in mod separat cu fiecare, ori in sesiuni comune, la alegerea mediatorului sau partilor.

Problema de baza in medierea unor astfel de conflicte legate de continuarea sau nu a casatoriei este ca sotii analizeaza in mod obiectiv si la rece (pe cat posibil pentru ca febra si tensiunile dintre ei tind sa se acutizeze) toata situatia matrimoniala din acel moment, din toate punctele si unghiurile de vedere. Optica conflictului este globala, si este analizata in detaliu acolo unde se cere. Diligentele mediatorului in a analiza impreuna cu sotii situatia familiala conflictuala conduc spre sfarsitul discutiilor la identificarea zonelor in care s-ar gasi solutiile la conflict.

Asadar la mediere se discuta situatia de impas in care s-a ajuns de-a lungul timpului, cauzele care au adus-o in acest impas, si modurile de iesire din impas. Sotii sunt pusi in fata tabloului conflictului de familie si impreuna cu mediatorul sunt focusati pe gasirea de solutii efective la situatie.

Desigur la modul general e usor a spune. Insa in mod practic continuarea sau nu a casatoriei este o decizie care se cantareste zile, saptamani sau luni bune de zile. Mediatorul este alegerea potrivita pentru ca sotii impreuna sa isi vada punctele lor (ale fiecaruia) de vedere si motivele care i-au adus la situatia data. Este foarte importanta optica celuilalt si punctele lui de a privi problema.

Din perspectiva celuilalt sot poti vedea mai bine cauzele conflictului care contrasteaza efectele situatiei si mai apoi solutiile. O decizie luata cu luarea in considerare si a punctului de vedere al celuilalt poate fi una dintre cele mai intelepte si multumitoare decizii la o astfel de situatie inchisa.

 

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București