CEDO propune Statului Român medierea penală

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 25 aprilie , 2017

CEDO propune medierea penala

In Decizia Pilot catre Romania pronuntata in data de 25.04.2017, CEDO  a propus cateva masuri pentru evitarea supraaglomerarii peniteniciarelor si pentru imbunatatirea conditiilor din spatiile de detentie.

La pagina 26 antepenultimul paragraf din Document CEDO propune dezvoltarea medierii penale ca procedura alternativa procesului judiciar penal. Astfel Statul ar trebui sa analizeze posibilitatea dezvoltarii medierii penale pentru repararea prejudiciilor si despagubirea victimelor, ca element care poate duce la scaderea numarului de condamnati care vor executa pedeapsa in inchisoare.

Medierea penala ca alternativa la procedurile penale este incurajata de CEDO ca element care ar putea conduce, cumulat cu alte elemente (de ex depenalizarea unor fapte, incurajarea si altor pedepse decat inchisoarea, dezvoltarea conditiilor de eliberare conditionata, etc…), la evitarea suprapopularii peniteniciarelor.

Desigur, dezvoltarea si  favorizarea medierii penale trebuie analizata si pusa in discutie cu toti factorii implicati in procedurile penale si de mediere: magistrati, avocati, mediatori, eventual inculpati si persoane vatamate deja mediate. Practica medierii penale de peste 3 ani de la intrarea in vigoare a noilor coduri penale poate fi o sursa de inspiratie si analiza pentru noi reglementari in domeniu, pentru a vedea care este varianta optima de mediere penala in diverse cauze penale.

Cert este ca CEDO priveste la recuperarea prejudiciilor/despagubirea victimelor mai cu seama decat la pedeapsa executabila in penitenciar. Se schimba astfel centrul de greutate de pe condamnarile la executarea pedepsei in penitenciar, la masuri, proceduri si pedepse alternative. Asta este invitatia CEDO catre Romania.

Centrul de greutate mutat pe medierea penala se refera la asumarea faptei de catre faptuitor, iertarea acordata de persoana vatamata si despagubirea acesteia in mod efectiv si benevol, intreaga procedura fiind gestionata de un mediator autorizat. Medierea  este incurajata de politicile comunitare prin Recomandarea nr 19(99) privind medierea in materie penala, adoptata de Consiliul de Ministri inca din anul 1999.

 

Imaginea este proprietatea infoeuropa.md

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București