Avocații, mediatori de drept? Dar de facto?

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 05 martie , 2013

In Romania, Legea Mederii intra in vigoare in 2006. Sunt 7 ani de cand medierea este in spatiul juridic romanesc, ani in care medierea si profesia de mediator au urcat timid treptele “integrarii social-juridice”. Abia din anul 2010 se face referire mai directa la mediere in Legea Micii Reforme, ulterior apar alte acte normative care fac referire la alegerea medierii ca procedura distincta si alternativa la instanta de judecata, actul culminant introducand obligativitatea unei Sedinte de Informare privind medierea inaintea sau in timpul unui proces judiciar.

Conditiile de a putea profesa ca mediator au fost stabilite inca din 2006 cand Legea Medierii a intrat in vigoare. Printre conditiile de baza pentru a se autoriza ca si mediator erau (si inca sunt) minim 3 ani de vechime in munca – in orice domeniu – si un curs de deprindere a tehnicilor si strategiilor de mediere, a procedurii de mediere a rolului mediatorului etc. Stupefiant pentru juristi a fost si inca este neprevederea unei cerinte de studii juridice de licenta ori masterat ca si conditie de autorizare. In fapt in nici o tara din lume nu se prevede obligativitatea mediatorului de a fi jurist.

In timp ce avocatii si juristii erau “jonglerii” litigiilor si doar ei aveau contactul cu partile unui conflict/litigiu atat inainte cat si in timpul unui proces judiciar, au constientizat deodata ca obiectele pe care le “jonglau” au disparut din mainile lor. Partile unui litigiu incep sa contacteze mediatorii, sa intre mai intai in birourile de mediere, sa dialogheze decent cu acestia.

Evident si-au pus intrebarile de rigoare: De ce, cine, cum, ce inseamna acest lucru?

Unii au ajuns la concluzia ca niste impostori necunoscatori ai juridicului au intrat in piata managementului conflictelor/litigiilor unde deodata locul lor a trecut in plan secund. Mediatorii autorizati aveau ca scop solutionarea litigiilor inafara instantelor, in birourile de mediere. Aceasta procedura nu excludea si nu exclude participarea avocatilor, insa acestia s-au simtit lezati de aceasta procedura care ii implica, insa in care activitatea lor a fost putin redusa, punandu-se partile in prim plan pentru solutionarea de catre ele insele a litigiului lor.

Legea profesiei de avocat nr. 51/1995 prevede ca “serviciile de mediere” pot face parte din activitatea avocatului. Este avocatul mediator de drept in baza acestui articol?

Unii sunt de parere ca orice avocat este mediator in baza acestei prevederi, altii sunt de parere ca nu poate fi mediator si nu poate parcurge un proces de mediere si nici nu poate convoca o sedinta de informare porivind medierea, un avocat care nu s-a autorizat in baza legii speciale, Legea Medierii nr. 192/2006. Nici un act care tine de procedura medierii, fie ca e Certificat de Infomare privind medierea, fie ca e Acord de Mediere, fie ca e Contract de Mediere, nu poate fi emis decat de un mediator autorizat.

Medierea este o institutie distincta in ceea ce priveste procedurile de solutionare a litigiilor.

Cititi Articolul integral aici.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București