Aviz favorabil al Consiliului Legislativ privind propunerea de modificare a Legii medierii 192/2006

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 25 aprilie , 2013

In data de 18.02.2013 deputatul Tudor Ciuhodaru a depus la Camera Deputatilor o propunere de modificare a Legii Medierii si organizarii profesiei de mediator nr 192/2006. Propunerea a fost trimisa Senatului fiind camera competenta.

In propunere deputatul dorea eliminarea obligativitatii sedintei de informare privind medierea in cauzele penale, prorogarea intrarii in vigoare a Art 60^1 pana la data de 1 septembrie 2013, modificarea art 2 pentru claritate si concretete, cat si abrogarea articolului Art. 70 alin (5) din respectiva lege.

In data de 21.03.2013 Consiliul Legislativ a trimis Biroului Permanent al Senatului Avizul Favorabil in ceea ce priveste cererea deputatului.

Avizul favorabil priveste modificarea Art 2 din Lege astfel : ” “Daca legea nu prevede altfel, partile, persoanele fizice sau persoanele juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege”
Avizul favorabil priveste deasemeni abrogarea lit g) Art 60^1 alin. 1 – referitoare la obligativitatea sedintei de informare privind medierea in cauzele penale

Avizul Conbsiliului Legislativ contine urmatoarele observatii si propuneri:

Abrogarea Art. 70 alin (5) nu se justifica intrucat acest articol nu se refera la sedinta de informare privind medierea, ci la obligatia mediatorului de a transmite organului judiciar Acordul de Mediere si Procesul Verbal de Incheiere a Medierii, in original si in format electronic, daca partile au ajuns la o intelegere, ori doar Procesul Verbal de Incheiere a Medierii, daca partile nu au ajuns la o intelegere, pentru solutionarea cauzelor penale in baza acordului incheiat ca rezultat a medierii.
Consiliul Legislativ propune din aceste considerente eliminarea propunerii de abrogare a Art. 70 alin (5).

Intrucat prin proiect se prevede abrogarea lit g) Art 60^1 alin. 1(referitor la obligativitatea sedintei de informare privind medierea in cauzele penale), iar lit. a)- f) alin 1 ale aceluiasi articol sunt deja in vigoare , dispozitia din propunerea legislativa de intrare in vigoare a Art 60^1  la data de 2 sept 2013 trebuie eliminata, intrucat ramane fara obiect.

Consiliul de Mediere a trimis Parlametului Romaniei in data de 16.04.2013 un Punct de Vedere referitor la propunerea legislativa in care cere, motivat, respingerea intrutotul a propunerii deputatului ca fiind netemeinica si lipsita de studiu de impact, incalcand deasemeni norme nationale si comunitare in domeniul medierii.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București