Comunicat ARPCC
Începând cu anul 2009 Asociaţia Română pentru Custodia Comună militează pe plan naţional şi internaţional pentru recunoaşterea custodiei comune ca o opţiune validă de aranjament custodial post divorţ. Nu facem aceasta din interese personale ci deoarece studiile ştiinţifice de 30 de ani au dovedit ştiinţific, în mod incontestabil, beneficiile pe termen lung pentru copil ale faptului că el locuieşte un timp relativ egal cu fiecare dintre cei doi părinţi (dar şi cu familiile extinse ale celor doi părinţi) după divorţ.
În anul ARPCC 2013 am reuşit printr-un efort de lobby să impunem în Legea Protecţiei Copilului o serie de prevederi care ajută mai buna implementare a custodiei comune. Una dintre prevederile care au fost avizate favorabil de Ministerul Muncii (protecţia copilului) şi CSM a fost cea referitoare la obligativitatrea ca în caz de separare sau divorţ, părinţii să completeze un plan parental detaliat care să îi ferească de eventuale conflicte / abuzuri ulterioare. Noi vedeam acest plan parental ca fiind obligatoriu, instanţele având posibilitatea să penalizeze (cu excepţia cazurilor de violenţa domestică) pe părinţii care refuză sau boicotează medierea planului parental. Din păcate prevederea (inclusiv citarea cuvântului de plan parental) a fost tăiată de către Ministerul Justiţiei.
Realitatea cotidiană ne-a demonstrat ca numărul divorţurilor intens conflictuale care se soluţionează în instanţă continuă să fie mult prea mare. Considerăm că este momentul să acţionăm din nou, ca societate civilă, pentru a convinge factorii de decizie din legislativ şi din executiv de necesitarea reformării în continuare a legii protecţiei copilului. Prevederile cele mai importante pe care le avem în vederesunt 1) stimularea medierii planului parental, 2) penalizarea părinţilor abuzivi (alienarea parentală) 3) întroducerea prezumţiei de custodie comună fizică în situaţia în care părinţii nu se înţeleg altcumva (modalitatea cea mai sigură de a forţa părinţii să se medieze de pe bază de egalitate şi cu interesul real de a găsi cele mai potrivite soluţii pentru copil).
Considerăm că dacă ne citiţi newsleter-ul cel mai probabil impartaşiţi şi dvs opiniile noastre şi deci înţelegeţi necesitatea de a scoate pe cat posibil judecătorul din deciziile privitoare la copil şi a de crea condiţiile pentru ca părinţii să decidă singuri (acolo unde nu vorbim de violenţa domestică) privitor la modalitate în care vor colabora legat de creşterea şi de educarea copiilor. Considerăm că prin promovarea metodelor alternative de rezolvare a conflictelor legate de custodia copilului vom putea reduce incidenţa cazurilor de alienare parentală şi dezangajare parentală care în prezent fac ca circa 50% din copii ai căror părinţi se separă să piardă în 2-3 ani de zile orice legătură semnificativă de ataşament cu unul dintre părinţi şi cu familia să extinsă.
Cum puteţi să ne ajutați?
Vă rugăm să semnaţi petiţia online pe care o puteţi accesa de aici : www.arpcc.ro/petitie
Vă mulţumim anticipat pentru ajutorul acordat la protejarea inocenţei copiilor României.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.