Analiza si solutionarea cauzelor conflictului, aduce deseori solutia la conflict

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 27 iunie , 2014

Cand suntem certati ori in conflict cu anumite persoane, gandurile noastre nu mai sunt asa de limpezi. Subiectivismul ne face sa atacam persoana cu care suntem certati, sa o invinuim, sa ii cautam punctele slabe, momente din trecut in care s-a afisat ca un om rau, totul pentru a o eticheta ca fiind o persoana rea si nedemna de bunatatea care iradiaza din noi… Aceasta este gandirea la majoritatea celor care se afla in conflicte.

Montati si fixati in trecut, chiar de acea certa sau acel conflict, oamenii nu mai intrevad perspective. Nu mai intrevad nici motive de relationare in viitor, devreme ce sunt inradacinati in trecut, si discuta si expun doar ce a fost.

In acest conditii, o solutie ar fi indreptarea privirii catre viitor. Perspectivarea relatiei. Daca se doreste continuarea relatiei respective. In caz contrar continuarea vietii in liniste si pace, pe drumuri diferite. Continuarea relatiei fara agasarea reciproca si fara interferente conflictogene – adica acte sau fapte ale unuia , expres facute ca sa deranjeze pe celalalt, sa il atate, acte prin care se baga batul prin gard.

Medierea conflictelor dintre persoane urmareste tocmai orientarea celor din conflict catre viitor, asta deoarece relatia se desfasoara in viitor, ce a trecut, a trecut. Ce a trecut si s-a facut deja, trebuie asumat, dar asta nu inseamna o pedeapsa continua, ori un regret perpetuu, nu ajuta si nu foloseste la nimic.

Tot medierea situatiei conflictuale este cea care doreste eliminarea factorilor conflictogeni – elemente din cadrul relatiei a doi oameni care i-au adus la conflict ori care le provoaca la conflict.  Un prieten care suna prea des, o prietena care face sotia sa intarzie in fiecare seara, o ruda prea cicalitoare, un hobby prea riscant ori costisitor, toate acestea si multe altele sunt elemente care provoaca cearta si conflictul, sunt in fapt printre adevaratele cauze ale conflictului.

In mediere acestea se analizeaza, si se cauta Solutia la ele, Solutia la conflict este deseori Solutia la cauzele conflictului. Solutionarea problemei legate de cauzele conflictului rezolva implicit, in cele mai multe cazuri, conflictul.

Analiza situatiei si “disectia”cauzelor conflictului face ca medierea sa fie o procedura care are si un rol eliberator, cathartic. A discuta despre cauzele unei probleme de relatie nu este atat de usor, si nu multi au puterea si deschiderea sa o faca. Dar odata inceputa discutia privind solutionarea diferendului, analiza conflictului alaturi de un mediator (profesionist ce are aptitudini si abilitati de bun comunicator) este un proces relativ usor. Totul depinde si de dorinta persoanelor din conflict.

Dorinta si deschiderea acestora spre rezolvarea amiabila a problemei lor trebuie sa aiba ca temei dorinta lor de a continua relatia, ori de a merge mai departe in mod pasnic si fara agasari reciproce.

Chiar daca este vorba despre un divort unde se pune si problema partajarii bunurilor, ori problema modului de exercitare in comun a autoritatii parintesti atunci cand cei doi au un copil, analiza situatiei prin prisma relatiei in viitor, dupa anliza cauzelor din trecut, este cea mai rodnica metoda de solutionare pasnica a conflictului.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București