Acord de Mediere în apel pentru infracţiune pretabilă împăcării- încetare proces penal

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 28 noiembrie , 2016
Curtea de Apel Galati a admis Acorduri de Mediere penala incheiate in faza de apel (deci dupa citirea actului de sesizare), in conditiile in care partile initiasera medierea in faza de apel dar inainte ca CCR sa se pronunte.

Este un precedent judiciar care fixeaza o chestiune practica din perioada tranzitorie cu privire la medierile penale incepute inainte de decizia CCR dar nefinalizate, medieri care aveau o soarta incerta. Cu alte cuvinte, in speta s-a incetat procesul penal in apel chiar daca incheierea acordului de mediere a avut loc  in faza de apel (deci dupa citirea actului de sesizare a instantei de fond), cu mentiunea ca medierea a fost initiata inainte de decizia CCR.
 
Din motivarea judecatorului de caz: “Imprejurarea ca ulterior declansarii procedurii de mediere CCR a statuat ca dispozitiile art 67 din Legea Medierii nr 192/2006 sunt constitutionale in masura in care incheierea unui acord de mediere cu privire la infractiunile pentru care poate interveni impacarea produce efecte numai daca are loc pana la citirea actului de sesizare a instantei, nu este de natura sa conduca la respingerea apelului, atat timp cat, pana la pronuntarea, respectiv publicare in MOf a deciziei in discutie, intre parti intervenise deja, in baza consimtamantului liber manifestat de parti in fata mediatorului, intelegerea de a pune capat conflictului nascut din savarsirea infractiunilor. A accepta contrariul ar insemna incalcarea dreptului la un mediator, care este un drept fundamental in noua legislatie penala, fiind stipulat in mod expres la art 81 si 83 din noul Cod de Procedura Penala, ca drept personal si totodata comun, atat pentru persoana vatamata cat si pentru inculpat, atat timp cat procedurile s-au declansat si , in parte, s-au finalizat (prin plata partiala a despagubirilor) sub puterea dispozitiilor Deciziei ICCJ nr 9/2015. Pentru aceste considerente apelul inculpatului va fi admis. Astfel instanta decide : In baza art 396 alin 6 Cod Procedura Penala raportat la art 16 lit g teza finala Cod Procedura Penala, in referire la Decizia nr 9/2015 a ICCJ, inceteaza procesul penal pornit impotriva lui Medres Adrian Alexandru pentru savarsirea a doua infractiuni de furt calificat.” 

In orice caz, in astfel de situatii totul depinde de optica judecatorului.

Consemnez ca nu am fost mediator in respectiva cauza.

Link cu solutia  Curtii de Apel Galati privind acordul de mediere 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București