20 de motive PENTRU medierea custodiei copilului

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 21 aprilie , 2013

Custodia comuna prevazuta in Noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti se face de regula in mod egal de catre ambii parinti ai copilului, acestia stabilindu-si de comun acord un plan parental, plan ce va contine in detaliu modul cum se vor exercita obligatiile parintilor fata de copilul minor. Obligatiile parintilor se refera la toate aspectele ce privesc cresterea, educarea si intretinerea copilului.

Custodia comuna este privita in noua legislatie ca fiind un drept al copilului de care atat parintii cat si instanta vor trebui sa tina cont atunci cand se pune problema stabilirii exercitarii indatoririlor parintesti. Deasemeni orice institutie implicata in acest proces de luare a deciziilor de catre parinti ori instanta (autoritate tutelara, serviciul de protectie al minorilor, mediatori, etc) vor trebuie sa tina cont de acest drept si sa il respecte ca fiind superior si prioritar in luarea oricaror decizii care il privesc in mod direct sau indirect pe copil.

Custodia comuna privita ulterior acordului dinte parinti (acord survenit prin discutii directe intre acestia, ori in urma unui proces de mediere) sau ulterior sentintei date de instanta de judecata, ne apare ca o veritabila legatura post-separatorie a parintilor.

Desi custodia comuna este focusata pe relatia copil-parinte, este evident faptul ca cei doi parinti vor trebui sa interactioneze si dupa ce a intervenit separarea acestora. Relatia copil-parinte generata de custodia comuna va duce la consolidarea unei noi relatii parinte-parinte, relatii care vor sta la baza respectarii acordului dintre parinti privitor la copii.

Avand in vedere aceste considerente parintii vor trebui sa constientizeze faptul ca acel copil nu le apartine exclusiv, dar mai mult decat atat faptul ca vor fi intr-o stransa legatura-relatie cu celalalt parinte – fostul/a concubin/a ori fostul/a sot/ie. Aceasta legatura care se va pastra obligatoriu pana la majoratul copilului dar si ulterior va trebui sa ii constientizeze pe parinti ca acestia sa conclucreze si sa colaboreze pentru stabilirea conditiilor in care se va desfasura planul parental.

Cooperarea parintilor in elaborarea si ulterior respectarea planului parental este o conditie a viabilitatii acestuia.

Voi reda mai jos , pe scurt, 20 de motive PENTRU alegerea medierii custodiei copilului/copiilor:

1. Medierea este un proces in care intervine – la solicitarea parintilor si prin increderea acordata lui – un tert neutru, mediatorul, care in conditii de neutralitate, impartialitate, dar mai ales confidentialitate, ajuta parintii sa se deschida unui proces de comunicare, de dialog sincer si serios, privitor la dorintele, prioritatile si nevoile fiecarora in parte in ceea ce priveste relatia cu copilul in viitor, pe termen scurt, mediu si lung

2. Medierea ofera posibilitatea parintilor ca acestia sa creeze premizele unei noi relatii, o relatie de colaborare si cooperare, pentru binele si in interesul exclusiv al copilului lor.

3. Medierea stopeaza invinovatirea parintilor, stopeaza acuzele reciproce, anihileaza limbajul agresiv si tendentios, si propune partilor un dialog sincer, intr-o atmosfera linistita si calma, atmosfera de mediere fiind intr-adevar un cadru de discutii familale confidentiale in care se poate gasi o solutie multumitoare pentru ambii parinti.

4. Medierea analizeaza cauzele conflictului. Intr-un porcent de peste 50% conflictele familiale apar datorita slabei comunicari dintre parinti ori lipsei totale a comunicarii acestora. Comunicarea slaba ori deloc provoaca tensiuni si mocneste conflicte. Medierea vine sa re-construiasca acest pod dialogal dintre parinti.

5. Medierea propune parintilor separarea problemei copilului de subiecte personale ori ce tin de relatia celor doi parinti.  Ori de cate ori suntem in conflict cu cineva, ne axam in mod eronat pe acuzarea celuilalt, pe denigrarea lui, pe caracterizarea malitioasa a lui, uitand de fapt ca problema ivita cere o rezolvare si nu o amplificare a efectelor ei. Medierea separa problema custodiei copilului, mediatorul redirectionand parintii spre generarea de solutii viabile si aplicabile pe aceasta directie.

6. Medierea propune parintilor setarea unor reguli si criterii noi in privinta relatiei dintre ei. Setarea corecta a acestor reguli, prin stabilirea unor criterii reciproce concrete si corecte , aduce parintii de la starea EU impotriva TA, la starea NOI impreuna PENTRU copil. Aceste reguli vor deveni un obicei placut pentru parinti, atat timp cat coopereaza si colaboreaza la elaborarea lor.

7. Medierea constientizeaza parintii ca odata cu separarea lor relatiile dintre ei nu se rup, ci se perpetueaza, liantul fiind copilul si obligatia acestora de a participa reciproc la exercitarea indatorilor lor de parinti. Desi pare putin lucru, doar constientizarea acestuia, si anume ca relatia parintilor va continua, dar se va schimba, aduce parintii pe un teren de colaborare. Relatia parintilor nu se termina odata cu separarea lor ci se schimba, transformandu-se intr-o relatie postconjugala de prietenie, amicitie, de colaborare. Parteneriatul dintre ei continua in alta forma.

8. Medierea nu impune ci propune solutii parintilor. Parintii sunt cei care isi stabilesc solutiile, in momentul in care se pun de acord. Mediatorul impreuna cu acestia analizeaza toate posibilitatile puse in discutie de catre parinti, si doar dupa ce s-a gasit cea mai buna solutie, cea mai concreta si viabila varianta de solutionare a conflictului lor, solutie/varianta pe care parintii o agreeaza si o accepta, doar in acest caz se contracteaza semnandu-se Acordul de Mediere, acord care va contine in detaliu intelegerea parintilor privind planul parental si orice intelegere survenita intre acestia.

9. Medierea in astfel de cazuri presupune expolarea de catre mediator impreuna cu parintii a nevoilor, prioritatilor, dorintelor, anxietatilor, nemultumirilor, asteptarilor lor. Discutiile din cadrul sedintelor de mediere urmaresc stabilirea unor solutii care sa tina cont de ceea ce vrea fiecare parinte in parte, atat cat se poate pentru a se multumi ambii parinti.

10. Medierea presupune confidentialitate, neplata taxelor de timbru, timp redus de solutionare a conflictului. Mai mult, stresul si costul emotional al unui proces judiciar in ceea ce priveste custodia copilului nu pot fi evaluate. Pana la sentinta definitiva si irevocabila nici unul din soti nu poate avea garantia ca instanta va stabili o custodie „mai in favoarea lui”.  In toate cazurile, custodia oricum va fi comuna, in sensul ca instanta va stabili ea cat si cum fiecare parinte va contribui la cresterea, educarea si intretinerea minorului.

11. Medierea presupune o  responsabilizare reciproca a parintilor si are o rata mare de respectare a intelegerilor lor. Dimpotriva, o sentinta judecatoreasca are o rata mare de probleme legate de punerea ei in aplicare si respectarea ei de catre parinti.

12. Medierea presupune o flexibilitate a intelegerii parintilor. Astfel poate fi stabilit un acord preventiv ori de proba, si ulterior acestuia parintii se pot intelege definitiv, in cadrul unor sedinte de mediere.

13. In timp, Acordul de Mediere poate fi modificat prin buna invoiala a partilor, asa cum doresc ascestea, Starea si situatia sociala a parintilor se modifica in timp, nevoile copiilor se modifica, acestia cresc si incep sa se maturizeze – aceste lucruri putand fi premisele unui nou conflict intre parinti. Modificarea unii Acord de mediere este posibila cu usurinta in aceste cazuri.

14. Cooperarea parintilor in stabilirea de comun acord a unui plan parental prin mediere, poate fi un pas inainte spre solutionarea amiabila si a altor probleme dintre parinti, fostii soti ori concubini, referindu-ma in special la partajul bunurilor comune, stabilirea numelui in urma desfacerii casatoriei, etc.

15. In mediere, solutiile care se discuta de catre parti sunt dintre cele mai variate. Libertatea de alegere a posibilelor solutii apartine partilor. Nu de putine ori medierea conflictelor familiale avand si situatia custodiei copilului s-au finalizat prin impacarea parintilor. Este un efect exclusiv al medierii, deoarece in procesul de mediere efectele conflictului se diminueaza, in mediere se solutioneaza efectiv conflictul dintre parti ca relatie dintre doua persoane care au locuit si trait impreuna; aceasta spre deosebire de instanta de judecata unde conflictul escaladeaza, efectele negative se inmultesc, iar ruptura dintre parinti se adanceste.

16. Costul si stresul emotional al unui proces judiciar in aceste cazuri este mare nu numai pentru parinti ci si pentru copii. Copiii sufera fara a avea nici o vina. Suferinta copiilor inraureste asupra dezvoltarii psiho-sociale a acestora afectandu-le relatiile sociale actuale si viitoare, cu prietenii, cu colegii, dar si ulterior cu partenerii de viata si de munca. O intelegere a parintilor intr-un cadru dialogal in mediere, ar aduce o liniste interioara pentru copil, ar contribui la stabilitatea sa emotionala.

17. Prin mediere si intelegerea amiabila, copii isi mentin increderea in ambii parinti. Dispar astfel repulsiile vizavi de un parinte, dispar sentimentele de ura, iar relatiile dintre parinti si copil se repun intr-o lumina normala a convietuierii pasnice.

18. Separarea parintilor este resimtita de copii ca o amentintarea la securitatea lor. O intelegere a parintilor si o buna colaborare in cresterea copilului ar restabiliza increderea copilului in el insusi, si ar elimina amenintarile de ordin psihologic traite de copil.

19. O buna relationare a parintilor fata de copil ar fi un exemplu demn de urmat pentru acesta, stiut fiind ca pana la maturitate copilul isi ia ca model proprii parinti. Copilul „copie” de la acestia comportamentul, deprinderile, si modul in care se manifesta unul fata de altul.

20. In medierea custodiei copilului, parintii se pot pune de acord luand in considerare si punctul de vedere al copilului lor, evident in functie de maturitatea si varsta acestuia. Preferintele acestuia pot modifica unele din dorintele unui parinte si astfel poate avea loc o rediscutare a unor optiuni noi.

Custodia comuna presupune pastrarea relatiilor dintre parinti in interesul dezvoltarii, educarii si intretinerii normale a copilului minor. Parintii vor trebui sa gaseasca puterea si disponibilitatea pentru a solutiona prin acord comun si buna invoiala situatia referitoare la exercitarea autoritatii parintesti, beneficiile medierii in aceste cazuri fiind net superioare unui proces judiciar, atat pentru parinti cat si pentru copii.

In aceste conditii, Medierea presupune cel mai bun tratament al unui conflict familial, cel al dialogului.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

One Response to 20 de motive PENTRU medierea custodiei copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București