Obstrucţionarea şi limitarea accesului mediatorului la clientul aflat în stare de arest – lipsa unei proceduri

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 21 iunie , 2016

Astazi 21.06.2016 la Sectia 13 Politie Bucuresti mi s-a interzis accesul la un client care solicitase medierea prin apel telefonic. Este prima data cand mi se refuza in mod categoric intrarea la un client.

La peste 2 ani de la data cand persoanele inculpate si persoanele vatamate au dreptul la un mediator in mod explicit regementat in Codul Penal si Codul de Procedura Penala inca nu exista un Regulament de acces al mediatorilor la clientii care sunt in stare de arest preventiv. La unele Sectii de Politie te bucuri ca intri in timp util 10-30 min, la unele te bucuri ca intri in 60 min, la unele astepti 60-90 min si ti se spune ca nu ai cum sa intri la client ca nu ai aviz de la procuror, ca nu iti da aviz comandantul de Sectie, ca nu ai Contract cu clientul desi e prima ta intalnire cu el si nu ai cum sa ai contract cu el, plus alte gaselnite.

Solicit public Consiliului de Mediere sa demareze de urgenta discutii cu reprezentantii MJ si MAI in vederea uniformizarii practicilor de acces ale mediatorilor la clientii aflati in stare de arest.

Este nevoie stringenta de o procedura unitara, clara, care sa nu lase loc de abuzuri, pe care sa o urmam noi mediatorii si sa nu mergem la ghici – intram sau nu intram la cutare client de la cutare Sectie (CRAP), procedura care sa permita exercitarea in bune conditii a dreptului la un mediator atat pentru persoana inculpata cat si pentru persoana vatamata, avand in vedere ca recuperarea prejudiciilor si reliefarea intereselor persoanei vatamate se face de catre inculpat prin mediator, deci mediatorul trebuie sa aiba acces neingradit la inculpat pentru a desfasura medierea si pentru a discuta, negocia si concretiza o intelegere intre inculpat si victima.

Blocarea accesului mediatorului la inculpat pentru discutii privitoare la o intelegere legala si autorizata cu persoana vatamata inseamna blocarea si obstructionarea dreptului la mediator. Ori, luand in considerare si noile directii normative venite de la CCR, blocarea medierii in faza de urmarire penala poate aduce grave prejudicii inculpatului si persoanei vatamate care vor fi lipsiti de posibilitatea medierii dupa citirea actului de sesizare a instantei. Pentru desfasurarea medierii este nevoie de timp, iar orice limitare temporala este rauvenita in mediere.

Celeritatea este atat un principiu al procesului penal cat si un principiu al procesului de mediere. Este nevoie de o procedura de intrare la clietii din arest care sa ofere celeritate si flexibilitate pentru a da curs liber medierii, orice limitare fiind o obstructionare in defavoarea persoanei vatamate, a inculpatului precum si a mediatorului care nu isi poate exercita in bune conditii profesia si obligatiile profesionale.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București