10 puncte-replici la dezinformarea de la postul Tv Antena 3 cu privire la mediere

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 23 septembrie , 2014
 • Aud ca la Antena 3 s-a difuzat stirea ca „mediatorii au fost platiti degeaba, pentru ca nu au degrevat instantele de judecata”, si altele de rau la adresa medierii si mediatorilor. Dincolo de faptul ca ma uit rar la televizor, si si mai rar la Antena 3 – aici urmarind doar unele din emisiunile doamnei Carmen Avram fata de care port un respect deosebit, nu imi pot exprima decat regretul pentru o stire emisa ori la ordin – de un avocat, ori din proasta-stiinta a celor de la redactia postului, ori din proasta pregatire profesionala a lor. Proasta stiinta in domeniul medierii si procedurilor de mediere.Spre stiinta directorului de redactie si „stiristului” care a „creat” stirea:

  1. Medierea este voluntara – fiind in exclusivitate la alegerea partilor din conflict/litigii, doar sedinta de informare era o obligatie a acestor persoane, si nu medierea in sine. Principiul elementar al medierii este autodeterminarea partilor din conflict spre procesul de negociere a solutiilor amiabile.
  2. Medierea nu a fost conceputa, nici in Romania, nici in alte state, ca sa degreveze instantele de judecata. Nu mediatorii au dus la cresterea numarului de litigii, si ei nu au nici o responsabilitate fata de dosarele judiciare. Judecatorii sunt singurii care decid soarta unui dosar judiciar, iar numarul dosarelor nu depinde nici macar de judecatori, dara mite de mediatori.
  3. Mediatorii nu sunt platiti cu nici 1 leu de catre stat ori de catre o institutie . Sunt liber profesionisti si platesc taxe la autoritatea nationala in domeniu – Consiliul de Mediere, si impozite statului – fiind constituiti in forme de PFA ori Societati Civile Profesionale, inregistrate la administratia financiara.
  4. Mediatorii sunt platiti prin onorarii de catre persoanele din conflict care vin la mediere si doresc discutarea si negocierea de solutii amiabile. Onorariile mediatorilor se negociaza in functie de conflict.
  5. Statul prin legislativ a tot pus mereu si pune in continuare bete in roatele medierii, in special prin avocatii din Parlament si cei care ies in spatiul public cu mesaje antimediere. Dincolo de aceste aspecte in practica – colaborarea mediator avocat este un succes considerabil pentru ambii profesionisti si pentru ambele profesii.
  6.Nu stiu daca acest post se ocupa cu dezinformarea in general, dar stiu ca in ceea ce priveste medierea nu este prima data cand calomniaza medierea si mediatorii. Cu cateva saptamani in urma un avocat ofensa medierea si mediatorii tot la Antena 3, uitand ca intai trebuie sa faci curatenie in curtea ta, si apoi sa te uiti in cea a vecinului. Nu mai vorbim de deontologia profesionala care cere respect intra si interprofesional. Rusine domnule avocat.
  7. Medierea in fond doreste solutionarea oricaror dispute prin dialog si negociere de solutii amiabile. Medierea este un proces al armonizarii nevoilor si intereselor persoanelor in disputa, a pacificarii relatiilor dintre oameni, si nu e o utopie. Aceste lucruri se intampla in birourile de mediere. Cred ca si telespectatorii dumneavoastra ar dori sa isi rezolve problemele intr-un cadru confidential si decent cum este biroul mediatorului, si nu in sala de judecata zbierand cand la avocat cand la judecator. Medierea exclude din start procesomanii.
  8. Cu multumiri anticipate si respect va rog sa aveti decenta profesionala si sa rectificati printr-o stire cele ce ati spus. Asta pentru a nu dezinforma inca, pentru a nu va face calomniatori inca, ci pentru a da dovada ca va respectati telespectatorii. Noi mediatorii probabil ca ne dorim respect, dar daca noua nu ni-l oferiti, macar sa dati respect celor care va vizioneaza cu fidelitate sau din intamplare.
  9. Sa crezi ca degrevezi instantele de cateva milioane de dosare, in termen de un an, cu 8000 de mediatori, mi se pare ridicol si demn de pus in totalul de povestiri a lui Creanga.
  10. Domnule sef de redactie, ati alege medierea daca fiul dumneavoastra ar fi prins la furat impreuna cu colegii lui? Dar daca dumneavoastra ati fi inselat cu o suma considerabila de bani pe care prin instanta cu greu ati mai putea sa ii primiti inapoi? Dar daca ati fi intr-un proces de divort datorita feluritelor cauze? In toate aceste cazuri, considerand ca stiti ce inseamna medierea, ati alege procedura judiciara sau calea medierii?

Cu sinceritatea si bunacredinta a unui mediator, va urez succes in activitate, si mai mult profesionalism, deoarece nu sunteti o televiziune locala de pe marginea garlei. Avem pretentii de la un post de nisa nationala! Dezinformarea si calomnia nu sunt instrumentele democratiei.

Medierea este un instrument al democratiei, dar mai ales UN DREPT FUNDAMENTAL AL CETATENILOR, intr-un stat de drept – democratic.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București