10 principii mediatoricești

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 01 martie , 2014

Prezentul „decalog” l-am scris in ianuarie 2013 pentru o revista de Mediere. L-am recitit astazi si am ramas placut impresionat ca nu trebuie sa rectific sau sa adaug nimic. Inseamna ca da, este intradevar un decalog mediatoricesc!

La el am plecat de la decalogul biblic, si fiecare punct urmareste ideea biblica, pe cat posibil.

Este un text cheie pentru mediatorul practicant.

Decalogul Mediatorului

1. Sa faci din Mediere un stil propriu de viata. Sa reflectezi zilnic la ceea ce faci, si sa iti mediezi mai intai conflictele tale interioare, dar si exterioare cu familia si prietenii, folosind aceleasi tehnici de mediere. Nu uita sa iti pui zilnic cele 5 intrebari de tip 5W.

2. In timpul medierii, sa nu ai niciodata impresia sau sa deduci ca cei doi nu se vor impaca acolo, sau ca in instanta isi vor rezolva conflictul, vor pune capat acelei dispute. In instanta nu vor avea decat o transare juridica. Nimeni din sistemul judiciar, nu se va ocupa de conflictul in sine, de relatia in sine, de solutiile extra-juridice, bazate pe nevoile si interesele lor personale(probleme de fond) care pot fi atat de benefice si sunt atat de necesare.

3. Sa nu faci din mediere o activitate de tip hobby. Sa nu uiti ca perfectionarea si formarea continua trebuie sa fie pe agenda ta saptamanala. Altfel risti ca singur si de bunavoie sa te deprofesionalizezi.

4. Adu-ti aminte in orice moment din mediere ca si tu esti om, si tu ai sentimente, nu le reprima, accepta-le si controleaza-le. Fii de acord cu ele si astfel le poti ghida, le poti neutraliza efectul. Iar efectul acestora este o directie spre partialitate, spre implicare sentimentala, spre judecare, spre invinovatire. Evita aceste efecte, controland sensibilul prin rational.

5. Cinsteste si respecta fiecare persoana care este prezenta in procesul de mediere, cinsteste avocatii, dar cel mai mult cinsteste si respecta persoanele care sunt parti. Pentru ele te dedici, pentru ele mediezi, ele trebuie sa simta cel mai bine respectul si cinstea pe care le-o oferi in mediere. Ii respecti ascultandu-i cu atentie, aratand ca esti interesat de cautarea unor solutii, de problema lor. Oferi cinste, ti se va oferi cinste. Oferi respect si ei te vor respecta, se vor incarca cu energie pozitiva si vor gasi resursele unde se afla solutiile conflictului. Scopul tau este ca partile sa ajunga la un Acord.

6. Sa nu judeci. Nu este rolul tau de a judeca. Esti pus acolo de catre parti, ele te-au dorit sa le fii mediator nu judecator, ele te-au pus acolo sa le ajuti, sa le facilitezi drumul comunicarii, sa le construiesti podurile dialogale care le-au rupt, sa distrugi zidurile care si le-au construit intre ele. Acest lucru este posibil, dar fara judecata, fara invinovatire, fara atac la actiunea persoanei, la persoana. „Ataca” problema, analizeza-o.

7. Sa nu dai sfaturi. Nu emite pareri, chiar daca esti cel mai bun specialist din Romania in acel domeniu. Nu emite pareri nici favorabile nici nefavorabile unei sau ambelor parti. Sa nu fii consilier – de nici un tip. Nici financiar, nici juridic, nici confesional, nici medical. Nu esti in capul mesei de mediere sa faci asistenta si consiliere . Partile se sfatuiesc ele insele daca nu au alte persoane alaturi in procesul de mediere. Oricum vin deja sfatuite de avocatii lor, de sotii lor, de rudele lor, de prietenii lor. Tu esti acolo sa le demonstrezi ca se poate si fara instanta, se poate cauta, deci se poate gasi, o solutie favorabila lor, ambelor. Singurul sfat care poti(si trebuie) sa il dai este acela de a incerca sa gaseasca o solutie, de a cauta variante, de a mobiliza persoanele sa isi fie proprii judecatori. Sa isi judece, in functie de nevoile lor, propriul conflict. Ele sa fie judecatorul nevoilor lor, si sa isi dea sentinte favorabile lor. Daca acest lucru se intampla, cu siguranta vor gasi zone comune de interes de unde mai lipseste un pas pana la o intelegere reciproc acceptata.

8. Sa nu uiti instrumentele de mediere acasa, sau instructiunile pentru ele, deoarece ti le fura alti mediatori. Intrebarile, Ascultarea, Reformularea, Rezumarea, Comunicarea para si nonverbala, sa fie instrumente pe care zi de zi le ascuti si ti le perfectionezi. Cu ele vei media toata viata. Nu uita de ele, nu uita de perfectionarea lor, nu uita sa le faci update zi de zi. Sunt instrumente vechi, ruginite, de aceea pentru unii ele par a fi nefolositoare sau prea putin folositoare, dar tu stii ce efecte nebanuite si exceptionale pot avea. Stii ca rezumarea este un filtru de mediere exceptional. Filtreaza cu el. Foloseste aceste instrumente la maxim, si vei avea efecte maxime.

9. Sa nu minti. Sa nu minti partile ca ai inteles, sa nu te joci cu adevarul. Sa nu incerci sa le explici ceva ce nici tu nu ai inteles. Sa nu construiesti un pod fara expertiza. Ma refer la podul dialogului. Sa nu dai impresia ca stii multe si esti dotat cultural. Vorbesti atat cat stii si explici doar ceea ce stii, si doar in legatura si cu referinta la problema partilor. In rest, ai scuzele pe care le poti oferi oricand cu demnitate atunci cand nu cunosti ceva. Asa vei fi curat si vei avea credibilitate in fata partilor. Te vor asculta si percepe cu drag si incredere. Te vei ridica cu capul sus de la masa de mediere.

10. Sa nu dispretuiesti nimic din ale unui coleg mediator, si nici pe el. Nici onorariile lui, nici spatiul in care se desfasoara, nici secretara lui, nici stilul lui de mediere, nimic din ceea ce are si face sa nu dispretuiesti sau sa invidiezi la acel coleg. Altfel, acest dispret pe tine insuti te va amara, te vei incarca cu energie negativa, o sa te aduci singur la ideea de autoincapabilitate. Evita acest lucru si uita-te la calea ta. Daca pe cale doreste un coleg un ajutor, ajuta-l, sau chiar daca nu il ajuti, nu il dispretui.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

One Response to 10 principii mediatoricești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București